Meshur Gulab Jamun tatlisi en sevdigim hint tatlilarindan biridir. Turk mutfagindaki lokma veya kemal pasa tatlilarini andiriyor. Sanirim kemal pasayi andiriyor desem daha dogru olur.
Malzemeler
Jamun toplari yapimi icin:
Malzemeler
Jamun toplari yapimi icin:
Sut tozu - 1/2 cup
2 tatli kasigi un
1 tatli kasigi irmik
2 tatli kasigi un
1 tatli kasigi irmik
1/4 tatli kasigi karbonat
2 yemek kasigi sut
2 yemek kasigi sut
1/2 tatli kasigi limon suyu
1 yemek kasigi tereyagi (veya evinizde varsa ghee)
Sekerli Surubu icin:
1 yemek kasigi tereyagi (veya evinizde varsa ghee)
Sekerli Surubu icin:
1.5 bardak seker
1.5 bardak su
1 tatli kasigi gul suyu
1/4 tatli kasigi kakule tozu
1 tatli kasigi limon suyu
Yapilisi:
Seker Surubunun Yapilisi
1.5 bardak su
1 tatli kasigi gul suyu
1/4 tatli kasigi kakule tozu
1 tatli kasigi limon suyu
Yapilisi:
Seker Surubunun Yapilisi
1. Seker ve suyu tencereye alin ve kaynatin.
2. Kaynamaya baslayinca atesi kisin ve 5 dakika daha kisik ateste kaynatin.
3. Limon suyunu, gul suyunu ve kakule tozunu suruba ekleyin.
4. Biraz karistirdiktan sonra ocagi kapatin.
2. Kaynamaya baslayinca atesi kisin ve 5 dakika daha kisik ateste kaynatin.
3. Limon suyunu, gul suyunu ve kakule tozunu suruba ekleyin.
4. Biraz karistirdiktan sonra ocagi kapatin.
Jamun Toplarinin Yapilisi:
1. Karistirma kabinin icine sut tozunu, unu, karbonati ve irmigi ekleyin ve karistirin.
2. Limon suyunu ve tereyagini da ekleyip iyice unlar parca parca ayrilana kadar karistirin.
3. Sutu ekleyin ve karistirin. Hamur cok yapisik gibi durabilir.
4. 5 dakika hamuru dinlenmesi icin kenarda bekletin. Hamur nemi emicektir. Eger hamur kuru olduysa bir kac damla sut ekleyebilirsiniz. Hamur yumusak ve nemli olmali ki yapacaginiz toplarda catlama olmasin.
5. Hamuru esit parcalara bolun ve cevizden biraz buyukce alip avcunuzda yuvarlayip toplari yapin. Yaptiginiz toplari kurumamasi icin ustunu mutlaka nemli bir havluyla ortun.
6. Kizartmak icin tencerenizi ya da tavanizda yagi kizdirin ve orta/dusuk ateste toplari kahverengi olana kadar kizartin. Atesi sakin yukseltmeyin yoksa toplarin icleri cig kalir.
7. Kizarttiginiz Gulan jamun toplarini hazirladiginiz ilik surubun icine koyun ve 45 dakika surubun icinde bekletin. Gulab Jamun'unuz yemeye hazir. Afiyet olsun!
Not: Gulab Jamun isterseniz sicak ya da soguk olarak ikram edilebilir. Yaninda dondurma ile servis edebilirsiniz.
2. Limon suyunu ve tereyagini da ekleyip iyice unlar parca parca ayrilana kadar karistirin.
3. Sutu ekleyin ve karistirin. Hamur cok yapisik gibi durabilir.
4. 5 dakika hamuru dinlenmesi icin kenarda bekletin. Hamur nemi emicektir. Eger hamur kuru olduysa bir kac damla sut ekleyebilirsiniz. Hamur yumusak ve nemli olmali ki yapacaginiz toplarda catlama olmasin.
5. Hamuru esit parcalara bolun ve cevizden biraz buyukce alip avcunuzda yuvarlayip toplari yapin. Yaptiginiz toplari kurumamasi icin ustunu mutlaka nemli bir havluyla ortun.
6. Kizartmak icin tencerenizi ya da tavanizda yagi kizdirin ve orta/dusuk ateste toplari kahverengi olana kadar kizartin. Atesi sakin yukseltmeyin yoksa toplarin icleri cig kalir.
7. Kizarttiginiz Gulan jamun toplarini hazirladiginiz ilik surubun icine koyun ve 45 dakika surubun icinde bekletin. Gulab Jamun'unuz yemeye hazir. Afiyet olsun!
Not: Gulab Jamun isterseniz sicak ya da soguk olarak ikram edilebilir. Yaninda dondurma ile servis edebilirsiniz.
Jalebi yapmışlığım var, neden bu da olmasın :)
YanıtlaSilCanim jalebi cekti simdi. :) Mutlaka deneyin kemalpasa tatlisiyla lokma tatlisi arasinda degisik bir tad. Umarim begenirsiniz.
Sil