Chennai'de Sel Baskini



Chennai'nin Muson yagmurlari ile Imtihani

Chennai'de muson yagmurlari bu sefer sehri fena etkiledi. Chennai ye gitmeden once yagmur yagidigini duyduk ama her zaman ki gibi bir muson gecirecegimizi dusunduk ama oyle olmadi. Araliksiz saganak yagmur durmadan yagdi ve yagdikca yollar, barajlar, goller iyice su ile kaplanmaya basladi. Ve en sonunda goller ve barajlar suyu daha fazla tasiyamayinca su yolunu bulup sehri fena etkiledi. Evler okullar hastaneler akliniza gelecek her yer su altinda kalmaya basladi. Cok az bir bolge selden etkilenmedi bunlardan biri de bizim kaldigimiz ECR Sea Cliff dedikleri bolge. Ama malesef ki yollar etkilendigi icin biz de birsey yapamadan evimizde oturduk. 
Selin yani sira insanlari zorlayan baska seyler de oldu. Sel baskinlari yuzunden elektriklerin gitmesi insanlari caresiz birakti. Su ile birlikte gelen yilanlar olmus o yuzden insanlar yuzmeyi bile goze alamadi. Hatta ve hatta ne kadar dogru bilmiyorum, timsah parkindan 10 adet kadar timsah kacmis... 
Evlerinin ilk katlarini ve hatta bazilarinin ikinci katina kadar su ciktigi icin insanlar catiya cikip yardim beklediler. Esyalarinin su icinde olmasi yetmiyormus gibi ne giyecek ne de yiyecek hic bir seyleri kalmadi. Helikopter ile insanlara yiyecek dagitildi. Dusunmesi bile zor herhalde anca filmlerde gormusuzdur. 
Donusumde karsilastigim bir adamin bana soyledigi beni cok etkiledi. Bir akrabasinin evinin ilk kati tamamen suyla kaplanmis, ikinci katina butun esyalari tasimislar ama ikinci kata kadar da ulasmis su. Evde yiyecekleri kalmamis ve dedigine gore yagmur yagdigi zamanlar ikinci kata inip yagmurun dinmesini bekliyorlarmis. Durdugunda da catiya cikip yardim bekliyorlarmis. Allah kimseyi yardima muhtac etmesin. 
Insanlarin su ile imtihani yetmezmis gibi bizi sok eden sey telefonlarin calismamasi oldu. Yardim icin bile telefon edilemeyecek hale gelindi. Butun telefon servisleri iptaldi.
Havaalani su altinda kalinca Chennai'de butun seferleri iptal ettiler. O yuzden biz de bir yolunu bulup Bangalore a gittik ve oradan Dubai'ye sonunda vardik.
Chennai'de selden etkilenen insanlarin caresizlikleri o kadar cok ki... Umarim yagmur sulari cabucak cekilir ve insanlar maddi manevi kayiplarini bir sekilde telafi ederler.





































Fotograflar Madras Memoir's ten alintidir.


Yorumlar