Airlift (2016) Hint Filmi


Gercek olaydan esinlenen muhtesem bir Hint filmi: Airlift!


Akshay Kumar’ın başrolünü oynadığı 2016 yapımı hint filmi. Gercekte yasanmis olan, 1990 lı yıllarda Kuveyt’te bulunan Hintlilerin oradan büyük bir hava operasyonu ile tahliye edilmesini anlatmaktadır. 

Irak'in Saddam Hussain'in emriyle Kuwait'e tanklarla saldirip ulkeyi bir sureligine ele gecirmesi ve bunun sonucu olarak 170,000 Hintlinin bu savasin icinde mahsur kaldigini anlatmaktadir. Hindistan hukumeti, ve Irak hukumeti arasinda gecen pazarliklar ve insanlarin caresiz bekleyisleri yureginizi ciz edecek. Gidecek bir yerleri olmayan hintliler o donemde Kuwaitilerden daha sanslilardi cunku zamaninda Hint hukumeti Irak'a yardim etmisti. Buna ragmen Hintlileri oldurmek icin hedef almasalar da ulke disina giris cikis yasaklandigi icin savasin ortasinda can korkusuyla kaldilar. Sonunda komsu devlet Urdun'e bir sekilde gectiklerinde 488 Air India (Sivil Hint hava yollari) ucaklariyla Hintliler ulkelerine donduruldu.

Kisacasi tarihte yasanmis olan en buyuk kapsamli sivil kurtarma operasyonunun filme aktarilmis hali! Sinema salonunda aglamamak icin kendimi zor tuttum. Mutlaka ama mutlaka kacirmayin!

Fragmani:






Yorumlar